DERMATOLOGIJA

MEDICINSKA DERMATOLOGIJA

Opći dermatološki pregled i dijagnostika kože lica i tijela

Dermatologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom i liječenjem najvećeg i najvidljivijeg čovjekovog organa – kože.

Tijekom života pojavljuju se različite promjene na koži kao što su:
– bradavice i druge dobroćudne izrasline na koži
– gljivične infekcije
– dermatitis
– akne
– bolest vezivnog tkiva
– poremećaj pigmentacije
– različiti tumori kože
– druge promjene na koži

Dermatološki pregled uključuje klinički pregled kože i vidljivih sluznica, kao i odgovarajuću dijagnostiku.
Dermatologija obuhvaća i pregled kose, točnije tjemena i vlasišta. Nakon postavljanja dijagnoze odlučujemo se za odgovarajuće liječenje u skladu sa smjernicama koje daje suvremena dermatologija. Svaki pacijent prema svom tipu kože ili prema eventualno dijagnosticiranim problemima dobiva svoj jedinstveni protokol. Dermatologija u poliklinici Makeover usko surađuje s medicinskom kozmetologijom. Opći dermatološki pregled i dijagnostiku postavlja dr. med. Goran Pavičić s dugogodišnjim iskustvom u dermatologiji i venerologiji.

Uklanjanje bradavica i ostalih dobroćudnih promjena na koži krioterapijom

Uklanjanje bradavica i ostalih dobroćudnih promjena na koži krioterapijom
Tretman uklanjanja bradavica i ostalih dobroćudnih promjena na licu i tijelu u potpunosti je bezbolan i omogućava uklanjanje promjena, a da se ne stvaraju ožiljci. Ako ste uočili bradavice ili neke druge promjene na koži, otkrijte sve prednosti krioterapije i zamrznite sve svoje kožne probleme!
Pojam krioterapija znači liječenje s pomoću niskih temperatura. Metoda krioterapije neinvazivna je i vrlo učinkovita metoda liječenja, odnosno uklanjanja dobroćudnih kožnih promjena, i to primjenom hlađenja tekućim dušikom. Krioterapijom se pojačava stanični metabolizam i ubrzava reprodukcija stanice i njezin životni vijek. Sve to rezultira smanjivanjem upalnih procesa, smanjivanjem boli i spazama i uništavanjem stanica.

Idealne ciljne skupine za krioterapiju jesu žene i muškarci bilo koje životne dobi koji na svom tijelu primijete:
– virusne i obične bradavice
– aktinične i seboreične keratoze
– kondilome
– manje hemangiome
– keloide
– ostale benigne lezije
Valja naglasiti da je prije krioterapije potrebno obaviti opći dermatološki pregled, nakon kojeg dermatolog pacijenta upućuje na krioterapiju.
Dermatolog će Vam objasniti na koji je način potrebno njegovati tretirano područje.
Zavoji ili flasteri obično nisu potrebni, ali preporučuju se ako je tretirano područje podložno traumama ili trljanju odjećom. Isto tako, liječnik Vam po potrebi može preporučiti primjenu sredstava za njegu kože nakon tretmana.

Dijagnostika i liječenje spolno prenosivih bolesti

Venerologija je posebna medicinska grana dermatovenerologije koja se bavi istraživanjem, dijagnostikom i liječenjem spolno prenosivih bolesti. U poliklinici MakeOver možete nam se s povjerenjem obratiti za venerološki pregled koji uključuje pregled genitalne regije, pregled cijele kože i vidljivih sluznica.
Spolno prenosive bolesti se nerijetko razvijaju izrazito pritajeno u asimptomatskim fazama, zbog čega oboljeli često bolesti prenose na druge osobe jer ni sami nisu svjesni što nose. Postoji više simptoma spolno prenosivih bolesti poput: iscjedak iz spolovila, učestalije mokrenje, bol i peckanje prilikom mokrenja, crvenilo i svrbež, mjehurići i čirevi na području genitalija i lagano povišena temperatura. Ukoliko imate bilo koji od navedenih simptoma obratite nam se sa povjerenjem.

ESTETSKA DERMATOLOGIJA

U poliklinici Makeover pacijentima je na raspolaganju široka ponuda neinvazivnih, nekirurških i potpuno bezbolnih medicinskih tretmana koji uz odlične rezultate ispravljaju štete uzrokovane fotostarenjem i kronološkim starenjem. Pri tome osobiti naglasak stavljamo na očuvanje što prirodnijeg izgleda pacijenta, pogotovo kad su u pitanju postupci vezani za područje lica, izbjegavajući umjetni izgled i bilo kakvo pretjerivanje kao konačni rezultat. Smisao svih naših tretmana jesu usporavanje prirodnog procesa starenja lica i tijela i diskretni popravci već nastalih promjena, i to uz maksimalno očuvanje prirodne ljepote, zadovoljstva i mentalnog zdravlja naših pacijenata.

ESTETSKA DERMATOLOGIJA  |  TRETMANI

Mezoterapija lica i tijela

Mezoterapija je neinvazivna metoda pomlađivanja koja se primjenjuje u estetskoj medicini s ciljem regeneracije kože. Temelji se na ubrizgavanju aktivnih sastojaka u točno određenu dubinu na koži, čime se postiže intenzivna hidratacija, a i vraća tonus, elastičnost i sjaj kože. Koža se automatski regenerira, uklanjanju se bore i hiperpigmentacije i potiče sinteza vlastitog kolagena. Svaki je tretman potpuno individualiziran i prilagođen tipu kože i vrsti problema koji se tretira. Pri aplikaciji se upotrebljavaju najfinije igle kako bi se trauma kože svela na minimum. Ovom metodom može se tretirati područje lica i vrata dekoltea, šaka, koljena, laktova i vlasišta. Također se može upotrebljavati u tretmanu strija i celulita, obično u kombinaciji s kemijskim pilinzima. Ponekad je nakon tretmana moguća pojava crvenila kože. Rijetko se javljaju mali podljevi, a oni vrlo brzo nestaju. Neposredno nakon tretmana ne preporučuje se nanošenje šminke i izravno izlaganje suncu ili umjetnim izvorima UV zračenja. Za postizanje punog efekta mezoterapije savjetuje se obavljanje nekoliko uzastopnih tretmana, čiji broj i razmak ovise o regiji koja se tretira i vrsti problema koji pacijent ima (od tri do šest tretmana).

Microneedling lica i tijela

Tretman microiglicama (microneedling) nekirurška je metoda pomlađivanja kože lica, vrata, dekoltea i ostalih regija tijela. Upotrebljava se u tretmanu plitkih bora, ožiljaka, strija i celulita. U našoj poliklinici postupak se radi s pomoću najsuvremenijeg transdermalnog uređaja, koji može raditi na šest skalarnih dubina i u pet ponuđenih brzina. Aparat ima okruglu glavu s 12, 24, 36 i 42 iglice, a moguća je i upotreba nanoiglica za posebno osjetljivo područje oko očiju. Aparatom se rade sitni ubodi na koži uz istovremenu aplikaciju biranih seruma i koktela, čime se potiče sinteza vlastitog kolagena, kao i dubinsko hranjenje i obnova kože. Tretman i procedura prije i poslije traju oko 60 minuta. Nakon tretmana koža je crvena, a crvenilo se normalizira nakon jednog ili dva dana. Upotreba zaštitne kreme za sunce obvezna je. Za potpuni učinak preporučuju se tri ili četiri tretmana u razmaku od četiri tjedna.

PRP lica i tijela

PRP (platelet rich plasma), tj. plazma bogata trombocitima, dobiva se uzimanjem periferne krvi pacijenta koja se podvrgava procesu centrifugiranja.
Primjena vlastite krvi u terapijske svrhe poznata je u medicini već dugi niz godina.
U našoj poliklinici koristimo se najsuvremenijim uređajem na tržištu (Angel Arthrex) za dobivanje visoko koncentrirane plazme koja je značajno kvalitetnija po svom sastavu od plazme dobivene s pomoću tzv. basic centrifuge. Takav PRP izuzetno je bogat trombocitima i faktorima rasta koji aktiviraju fibroblaste na sintezu novog kolagena i potiču neovaskularizaciju. Uz upotrebu Angel kalkulatora unaprijed se definira željeni volumen PRP-a, kao i željena vrijednost trombocita i leukocita koja varira u ovisnosti o regiji koja se tretira.
Sadašnjost i budućnost regeneracije i pomlađivanja sigurno leži u ovom postupku jer nema ništa sigurnije i vrijednije od vlastitog tkiva.
Gdje primjenjujemo PRP?
– regeneracija vagine
– regeneracija vanjskog intimnog područja
– O shot

Ostale regije gdje primjenjujemo PRP:
– regeneracija vlasišta
– regeneracija lica, vrata i dekoltea
– regeneracija kože koljena
– regeneracija kože laktova
– u tretmanu strija

Trajanje postupka varira ovisno o odabiranoj centrifugi kojom se priprema PRP (basic ili Angel). Dobiveni PRP može se upotrebljavati u procesu microneedlinga ili za mezoterapiju. Također je moguća kombinacija tretmana PRP s kemijskim peelingom i mezoterapijskim koktelima. Za postizanje maksimalnog učinka preporučuje se obavljanje nekoliko uzastopnih tretmana, a razmaci ovise o regiji koja se tretira i vrsti problema.

Tretman vlasišta

Vlasište je jedna od regija koja se može tretirati vlastitom krvlju i mezoterapijskim koktelima. Prije tretmana potrebno je dobro dubinski očistiti vlasište pacijenata. Moguće je upotrijebiti i lokalni anestetik kako bi se izbjegla eventualna nelagoda pri tretmanu. Potom slijedi ubrizgavanje centrifugirane plazme ili mezoterapijskih koktela s pomoću najfinijih igala. Plazma i mezokokteli ubrizgani izravno u kožu vlasišta poboljšavaju cirkulaciju i hidrataciju kože i potiču rast folikula dlake. Učinkoviti su u početnim fazama prorjeđivanja kose, a u visokom stadiju gubitka kose kad je većina folikula najvjerojatnije odumrla, ova terapija ipak neće dati očekivane rezultate. Preporučuje se obavljanje triju tretmana u razmaku od mjesec dana i obavljanje terapija održavanja svakih šest do 12 mjeseci. Prvi rezultati vidljivi su unutar dva mjeseca. Oporavak nije potreban te se pacijent može odmah vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Celulit

Celulit je kronična bolest degererativnog tipa koja ima tendenciju pogoršavanja i sklonost vraćanju. Javlja se gotovo u svake žene, i to uključujući profesionalne modele, mršavice i sportašice.
Ženski spolni hormon estrogen u kombinaciji s lošom prehranom, lošom cirkulacijom, genetikom, starenjem, neadekvatnim unosom tekućine i neredovitom fizičkom aktivnosti ključan je u nastanku celulita. Posljedično dolazi do:
stanjivanja kože
oštećenja vezivnog tkiva koje postaje neelastično i kao takvo nije dobra potpora masnih stanicama
činjenice da masne stanice rastu prema površini kože, a istovremeno ih neelastično vezivno tkivo povlači prema dolje pa nastaje izgled narančine kore.
Celulit može zahvatiti cijele noge ili se lokalizirati u području prednje ili stražnje strane bedara, bokova, koljena i nadlaktica. Po intenzitetu se dijeli na temelju vidljivosti narančine kore:
Nema narančine kore.
Vidi se na pritisak.
Vidi se u pokretu.
Vidi se u mirovanju.
Po vrsti se dijeli na:
– meki celulit
– tvrdi celulit
– edematozni celulit.
Pristup liječenju celulita strogo je individulaniziran. Upotrebljavamo kombinaciju kemijskih peelinga (s pomoću kojih postižemo dubinsku revitalizaciju i restrukturiranje kože i njezino zatezanje), microneedling i mezoterapiju. Pri tome upotrebljavamo različite koktele, ovisno o vrsti stupnja i fazi liječenja (drenaža, lipoliza, lifting). Spomenute postupke kombiniramo s ručnom masažom, vakuum drenažom i savjetima o prehrani i tjelovježbi. Za uspješno otklanjanje potrebno je obično pet ili šest tretmana. Budući se tretmani moraju provoditi kao tretmani održavanja, tj. postati dio stila života jer celulit ima sklonost vraćanju.

Strije

Život ostavlja razne tragove na našem tijelu, a među najtvrdokornije se ubrajaju strije. One nastaju kao posljedica prekomjernog rastezanja kože, najčešće na trbuhu, bedrima, nadlakticama, natkoljenicama i listovima. U početku su crvenkaste i roza boje, no s vremenom blijede. Nastaju kod oba spola, no češće kod žena jer estrogen razara kolagen te potiče njihovu pojavu. Stoga se one osobito pojavljuju u pubertetu, tijekom trudnoće i tijekom uzimanja oralnih kontraceptiva kad je razina estrogena visoka. Na njihov nastanak utječe znatno povećavanje tjelesne ili mišićne mase, uzimanje kortikosteroida i hormonska neravnoteža. Strije zapravo predstavljaju defekt kože gdje jedan sloj nedostaje u većoj ili manjoj mjeri. U terapiji strija u svojoj poliklinici upotrebljavamo kombiniranu tehniku liječenja koja uključuje kemijske peelinge, microneedling i mezoterapiju. Kod mezoterapije upotrebljavamo posebne koktele namijenjene upravo korekciji ovog defekta, kao i vlastitu krv pacijenta (PRP). Obično se preporučuje kombinacija od četiri tretmana u razmacima od tri do četiri tjedna. Nakon toga i ovisno o rezultatu planira se daljnja strategija liječenja. Strije nikad ne mogu u potpunosti nestati! Ono što je svakako moguće jest bitno ih ublažiti. Za uspjeh je presudna širina strija (što je strija šira, teže se uklanja), kao i njihova dubina. Postupak je bezbolan i ne zahtjeva nikakav oporavak, a trajanje postupka ovisi o veličini površine koja se tretira, kao i kombinaciji postupaka koja se za svakog pacijenta bira posebno.

Kemijski peelinzi

Kemijski su peelinzi kombinacija umjetnosti i znanosti. Predstavljaju medicinsku proceduru nanošenja odabranih kemikalija na kožu regije koja se tretira s ciljem poboljšavanja stanja kože. Prema dubini djelovanja peelinzi mogu biti:
– vrlo površinski
– površinski
– srednje duboki
– duboki
Može biti riječ o zasebnim tretmanima i pripremi ili nadopuni drugih tretmana poput microneedlinga i mezoterapije kako u području lica i vrata tako i u području ostalih dijelova tijela. Tretmani mogu biti i sastavna komponenta kombiniranih tretmana strija i celulita. Izvrsna su metoda za ublažavanje plitkih bora, hiperpigmentacijskih mrlja, ožiljaka od akni i promjena na koži nastalih fotostarenjem. Cilj tretmana jest skidanje određenog broja slojeva kože, čime se potiče njezina prirodna obnova, stvaranje novog kolagena i elastina, obnova epidermisa i poboljšavanje arhitekture dermisa, tj. remodeliranje kože. Učinak kemijskog peelinga ovisi o odabiru kiseline, a odabir je u skladu s indikacijama koje se žele liječiti. Najčešće se provodi u razmacima od dva do četiri tjedna ovisno o vrsti kiseline koja se upotrebljava u postupku. Nakon tretmana javlja se blago crvenilo koje se vrlo brzo smiruje. Unutar nekoliko dana moguće je vidljivo ljuštenje ili perutanje kože koje brzo prestaje. Za to vrijeme nužna je posebna njega kože o kojoj će pacijent biti temeljito informiran nakon postupka. Izuzetno je važno držati se preporuke liječnika o njezi, kao i o primjeni kreme za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom tijekom boravka na otvorenom.

Vistabel u terapiji bora

Najpopularniji estetski tretman na svijetu jest tretman Vistabelom, koji se više od 20 godina upotrebljava kao najučinkovitiji brisač bora. Ovaj preparat nije otrov, nego prirodni protein bez dugotrajnih nuspojava koji pomaže u usporavanju procesa starenja. Djeluje na način da blokira signale od živaca prema mišićima, a učinak mu je vidljiv već nekoliko dana nakon primjene. Učinkovito otklanja bore na čelu, bore nastale mrštenjem i sitne bore oko očiju. Procedura je prije svega namijenjena osobama koje žele ukloniti:
– neželjene bore smijalice
– neželjene bore mrštilice
– horizontalne bore na čelu – bore čuđenja.
Aplikacija traje oko 15 minuta. Trajanje rezultata varira ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta (u većini slučajeva rezultati traju od četiri do šest mjeseci). Tretman se može ponavljati neograničeni broj puta. U najvećem broju slučajeva razmak između tretmana je od četiri do šest mjeseci. U slučaju ponovljenih tretmana trajniji je estetski učinak pomlađivanja. Na mjestu aplikacije moguća je pojava manje modrice. Osoba se odmah po završetku tretmana može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Tretman se ne smije izvoditi u slučaju postojanja infekcije kože na mjestu gdje se mora aplicirati preparat, u slučaju alergije na bilo koji sastojak preparata, kod osoba s neurološkim poremećajima (ALS, Myasthenia gravis, Lambert-Eaton Sy.). Nakon tretmana preporučuje se izbjegavanje fizičke aktivnosti u trajanju od 48 sati i spavanje na povišenom uzglavlju zbog mogućnosti pomicanja preparata.

Konturiranje lica

Konturiranje lica idealan je tretman za sve pacijente koji žele postići holivudski izgled bez podvrgavanja operacijskom zahvatu. Riječ je o neinvazivnoj metodi ubrizgavanja biranih preparata u točno definirane točke lica, čime se postiže simetrija i definicija. Procedura je prije svega namijenjena osobama koje žele:
– definirati jagodice
– korigirati bradu
– poboljšati profil lica
– stvoriti simetriju lica
– naglasiti ljepotu usana
Nakon tretmana moguća je pojava boli i modrica koje se povlače nakon nekoliko dana. Nakon postupka preporučuje se svakodnevna njega kože hidratantnim kremama kako bi se ubrizgani preparat razvio u punom opsegu. U poliklinici Makeover nudimo Vam vrlo široku paletu dnevnih i noćnih krema koje će pridonijeti tome da vaše lice zablista neprepoznatljivom ljepotom i svježinom.

Korekcija podočnjaka

Podočnjaci i tamni krugovi oko očiju javljaju se prije svega kao posljedica sve bržeg tempa života, stresa i nezdravih životnih navika. Budući da navedeno uvelike narušava izgled lica, ovaj je tretman jedan od najtraženijih postupaka u oblasti antiaginga. Postupak je namijenjen osobama koje žele:
– eliminirati tamne kolutove oko očiju
– vratiti izgubljeni volumen u periokularno područje.
Budući da je zona podočnjaka izuzetno osjetljiva, jako je bitno da ovaj zahvat provodi isključivo educirani medicinski stručnjak. Izgledi za nastanak neželjenih učinaka tada su minimalni i uglavnom se odnose na blagi otok i modrice na mjestu uboda. Kao i kod svakog tretmana, nakon ovog je također izuzetno bitno izbjegavati izlaganje suncu, odlaske u saunu, povećanu fizičku aktivnost i masiranje ili pritiskanje tretiranog područja. Od posebne je važnosti i redovna kućna njega proizvodima namijenjenima upravo za to područje. U našoj poliklinici možete pronaći vrhunske preparate renomiranih firmi koji su namijenjeni njezi neposredno nakon tretmana i kućnoj njezi.

Poliklinika MAKE OVER BEAUTIFUL INSIDE & OUT

Filozofija našeg poslovanja satkana je u ideji da vanjska ljepota dolazi iznutra: sva navedena područja komuniciraju međusobno, a svako područje usko komunicira s odjelom psihologije i nutricionizma.

Naručite se za konzultacije ili pregled

ddp-et-icon|et-icon-comment-alt|v

Pitajte doktora

Molimo Vas ispunite formu kako bismo Vas mogli povratno kontaktirati. Obavezna polja označena su zvjezdicom.
Na Vaš upit poslan u radno vrijeme Poliklinike, očekujte naš povratni poziv u najkraćem mogućem roku.

Naručite se za konzultacije ili pregled