[code_snippet id=5]
doctor examining patient with magnifying glass

Pregled madeza

Dermatoskopija: Detaljna analiza madeža i površine kože

Pregled madeža, poznat i kao dermoskopija, dermatoskopija ili melanomoskopija, neinvazivna je dijagnostička procedura koja uključuje pažljivo promatranje površine kože, uključujući sve madeže i pigmentacije. Ovaj pregled se izvodi uz pomoć posebnog medicinskog instrumenta poznatog kao dermoskop.

Naziv pregleda može varirati, ali svi ovi pojmovi koriste se za opisivanje istog procesa – detaljan pregled madeža od strane dermatologa. Bez obzira radi li se o rutinskom godišnjem pregledu ili su u pitanju promjene ili ozljede madeža, dermatoskopija je pouzdana metoda koja pomaže otkloniti sve nedoumice i postaviti ispravnu dijagnozu.

Kako izgleda dermatoskopija?

Dermoskop je napredni instrument koji omogućuje povećanje slike površine kože do deset puta, čime liječnici mogu promatrati i procijeniti sve vidljive promjene na koži, kako na površini, tako i u dubljim slojevima gornjeg dermisa. Ovaj pregled omogućuje bilježenje i pravilno dokumentiranje svih promjena, a pomaže i pri donošenju odluke o uklanjanju određenih kožnih promjena.

Dermatoskopija je osobito korisna u otkrivanju promjena na koži koje nisu vidljive golim okom jer se javljaju duboko ispod površine kože. Ovaj pregled ima ključnu ulogu u prepoznavanju rizičnih madeža i ranoj dijagnozi melanoma, ozbiljnog oblika raka kože.

Povijest dermatoloških pregleda seže u 1664. godinu, kada su započeli prvi mikroskopski pregledi kože. Kasnije je njemački dermatolog Johann Safier uveo svjetlosni snop kao alat za promatranje promjena na koži, dok je dermatolog Goldman uveo pojam “dermatoskopija”. Nakon Prvog svjetskog kongresa dermoskopije 2001. službeni stručni naziv za pregled madeža postao je “dermoskopija”. Ova se metoda razvijala tijekom vremena, pružajući sveobuhvatne informacije o stanju kože i pomažući u ranom prepoznavanju problema.

Po čemu se madeži razlikuju?

Madeži, ili medicinski poznati kao nevusi, benigne su izrasline na površini kože i mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu. Mogu biti prisutni od rođenja ili se razvijati tijekom života pod utjecajem različitih čimbenika.

Bezopasni madeži sastoje se od melanina, tamnih pigmentnih stanica koje koži daju karakterističnu boju. Nasuprot tome, melanomi, koji su ozbiljni oblici raka kože, karakterizirani su promijenjenom DNK i nekontroliranim širenjem po koži, uključujući i površinu bezopasnih madeža.

Kod žena, hormoni poput onog koji stimulira melanocite (MSN), estrogena i progesterona mogu uzrokovati promjene na postojećim madežima i stvaranje novih tijekom trudnoće. Boja madeža varira od svijetlo ružičaste do svijetlo i tamno smeđe.

Mogu imati različite oblike i biti:

 • Ravni ili konveksni
 • Viseći (na stabljici)
 • Grubi ili glatki
 • Meke ili tvrde površine.

Promjer madeža obično varira od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Obično nakon tridesete godine prosječna osoba ima između 10 i 40 madeža na tijelu. Nakon pedesete godine vrlo je rijetka pojava novih madeža.

Kako izgledaju bezopasni madeži?

Dobra vijest je da je većina madeža koje imamo na tijelu bezopasna. Početnu analizu možete lako izvesti golim okom, odnosno jednostavnim promatranjem određenih karakteristika:

 • Simetrija: najčešće su pravilnog oblika i to okrugli, ovalni ili duguljasti.
 • Boja: Bezopasni madeži variraju u nijansama od svijetlo smeđe do tamno smeđe.
 • Rubovi: Ravni, uredni i jasno vidljivi.
 • Promjer: Prosjek je oko 6 mm u promjeru, ali veličina koja prelazi taj prosjek obično nije razlog za zabrinutost.

Ukoliko primijetite neke promjene ili odstupanje od standardnog izgleda, vrlo je važno konzultirati se s dermatologom i provjeriti sve na vrijeme.

Konzultacije možete zakazati klikom OVDJE.

Kako prepoznati rizične madeže?

Iako su madeži u većini slučajeva benigne, bezopasne pojave na koži, u nekim slučajevima mogu doživjeti promjene koje nisu vidljive golim okom i sadržavati kancerogene stanice. Ovo su znakovi na koje treba obratiti pozornost, a koji bi trebali biti vrlo glasan alarm da se što prije obratite liječniku:

 • Ima čudan i nepravilan oblik, neujednačenu boju i nazubljene rubove
 • Ako je došlo do značajne promjene boje, ako je madež postao vrlo taman ili gotovo potpuno crn
 • Madež je izdignut i više nije u ravnini s kožom, već ima ispupčen izgled
 • Vlaženje, krvarenje, upala ili bilo koja vidljiva promjena na madežu
 • Ako je narastao preko 6 mm u promjeru i postoje druge vidljive promjene

Ukoliko ste u prethodnom razdoblju primijetili neku od navedenih promjena na postojećim madežima, javite se dermatologu kako biste sa sigurnošću utvrdili radi li se o regularnim ili tzv. atipičnim, displastičnim madežima. Atipični madeži mogu izgledati vrlo slično melanomu. Karakteriziraju ih asimetrija i promjene u pigmentaciji. U takvim slučajevima radi se biopsija kako bi se isključila mogućnost melanoma.

Nažalost, broj slučajeva raka kože, posebice melanoma, raste iz godine u godinu. Postao je najraširenija vrsta raka, čak je nadmašio sve ostale vrste zajedno.

Melanom je jedan od najrjeđih, ali najagresivnijih tumora kože. Najčešće se javlja kod osoba u dobi od 25 do 29 godina, a u većini slučajeva melanom nastaje iz madeža ili atipičnog madeža, rjeđe iz same kože. Ove stanične mutacije, koje uzrokuju takve promjene, obično su uzrokovane štetnim UV zračenjem, a rizik je veći ako je osoba već imala opekline.

Nažalost, ne postoji zajamčeni način za prevenciju melanoma. Međutim, postoje određene mjere koje mogu smanjiti rizik. To uključuje ograničenje izlaganja suncu, korištenje kreme za sunčanje i redovite preglede kože kod dermatologa.

Prednosti dermatoskopije

Riječ je o vrlo jednostavnom i brzom postupku koji dermatologu daje mnoštvo korisnih informacija s kojima može brže i učinkovitije promatrati i pratiti pigmentirane promjene te tako lakše utvrditi je li riječ o nečemu na što treba odmah reagirati i ukloniti.

Nekada je prije upotrebe dermoskopa svaka “sumnjiva” promjena zahtijevala intervenciju kirurga za uzimanje uzorka i patohistološku analizu. Danas je zahvaljujući dermatoskopiji znatno smanjen broj takvih slučajeva jer pomaže u jasnom i uspješnom razlikovanju melanocitnih od nemelanocitnih stanica, što ima ključnu ulogu u ranoj dijagnozi melanoma, vrste raka kože koja najčešće nastaje upravo zbog promjena na madežu.

Najveća vrijednost dermatoskopije je u tome što omogućuje prepoznavanje različitih tumora kože i ubrzava dijagnostiku koja je ključna za uspješno liječenje.

Redovito praćenje i analiza svih sumnjivih madeža te njihovo uklanjanje po potrebi može predstavljati razliku između zdravog života i bolesti koja se na vrijeme mogla spriječiti.

Preporuka je da se redovito pregledavaju osobe koje imaju povećan rizik od razvoja melanoma, a to su one koje su već liječene od raka kože i koje imaju genetsku predispoziciju za razvoj ove bolesti.

Također, dermatoskopija je važna za one koji imaju veliki broj madeža (više od 50), osjetljivi su na UV zračenje ili su redoviti posjetitelji solarija.

Zašto je pregled madeža toliko važan?

Redoviti pregledi ključni su za zdravlje i adekvatnu njegu vaše kože, jer stručni dermatolozi mogu pomoći u prepoznavanju bilo kakvih promjena ili nepravilnosti i savjetovati o najboljem postupku.To može pomoći u ranom prepoznavanju potencijalnih problema, omogućujući odgovarajuće liječenje ili preventivne mjere.

 • Rano otkrivanje

Što se rak kože ranije otkrije, veće su šanse za uspješno liječenje. Redovitim pregledom madeža možete rano uočiti bilo kakve promjene ili nepravilnosti, prije nego postanu ozbiljne.

 • Prevencija starenja kože

Redoviti pregledi madeža mogu pomoći u ranom prepoznavanju znakova starenja kože. To može omogućiti odgovarajuće liječenje ili poduzimanje preventivnih mjera, pomažući u održavanju zdravlja i izgleda vaše kože.

 • Stručni savjet

Dermatolozi su obučeni stručnjaci koji mogu pružiti adekvatne savjete o vašim madežima. Oni mogu pomoći u prepoznavanju bilo kakvih promjena ili nepravilnosti i savjetovati o najboljem postupku.

 • Duševni mir

Ranim uočavanjem promjena ili nepravilnosti možete biti sigurni da poduzimate potrebne korake za zaštitu zdravlja svoje kože i spavati mirno. A svi znamo koliko je beauty sleep važan.

 • Otkrivanje nekancerogenih stanja

Redovite provjere madeža također mogu pomoći u otkrivanju stanja kao što su ciste, lipomi ili druge benigne izrasline. Oni se često mogu lako ukloniti, ali ih je važno nadzirati jer ponekad vremenom mogu postati zloćudni.

Pregled madeža se svima savjetuje jednom godišnje, a osobama koje imaju povećan rizik i češće, u skladu sa savjetom dermatologa.

Kada napraviti pregled madeža?

Najčešće se radi kada redoviti dermatološki pregled nije dovoljan za postavljanje točne dijagnoze, a tada vas liječnik može uputiti na dodatne analize poput dermatoskopije ili biopsije kože. Naravno, to se ne odnosi na preventivne preglede koji se preporučuju jednom godišnje kako bi se osiguralo zdravlje kože i otklonio rizik od razvoja bolesti ili kožnih promjena. Dermatoskopija se najčešće preporučuje:

 • Tijekom trudnoće, jer tada može doći do raznih neželjenih promjena na koži, kao i do pojave povećanog broja novih madeža
 • Za djecu, jer tijekom razvoja i razdoblja ubrzanog rasta može doći do pigmentiranih promjena na koži
 • Za osobe s više od 50 madeža ili s madežima netipičnog izgleda
 • Za one koji su često izloženi UV zračenju, bilo zbog prirode posla ili osobnim izborom
 • Za ljude koji imaju obiteljsku povijest melanoma ili drugih karcinoma kože

Boli li pregled i koliko traje?

Pregled je potpuno bezbolan, neinvazivan i ugodan. Može trajati od nekoliko minuta do pola sata, ovisno o tome koliko madeža treba pregledati.

Je li dermatoskopija sigurna?

Apsolutno, ne postoje nikakvi rizici niti mogućnost komplikacija ukoliko pregled obavlja liječnik specijalist dermatologije iza koga su iskustvo i stručnost.

Postoji li posebna priprema za pregled madeža?

Ne, dermatoskopija ne zahtijeva nikakvu pripremu i mogu je raditi apsolutno svi – djeca, trudnice i osobe s akutnim ili kroničnim bolestima.

Što nakon pregleda madeža?

Budući da je pregled potpuno neinvazivan, nakon dermatoskopije se odmah možete vratiti svojim redovnim aktivnostima. Nakon analize rezultata, vaš dermatolog će utvrditi postoje li potencijalni rizici i sukladno tome donijeti odluku o daljnjim koracima.

Ponekad se radi o kirurškom ili radiovalnom uklanjanju madeža, gdje se nakon uklanjanja patohistološkom analizom utvrđuje njegova priroda. Također, zdravi madeži koji smetaju ili ih odjeća može iritirati ili čak ozlijediti mogu se ukloniti brzo i učinkovito bez opasnosti po zdravlje.

Zakažite termin DANAS i pobrinite se da vaša koža bude i ostane zdrava!

Rezervirajte svoj termin Online

Naše usluge
Dermatologija
Estetska ginekologija i ginekologija
Stomatologija
Medicinska estetika i Anti-age
Centar za mršavljenje
Trebate pomoć?
Molimo Vas ispunite kontakt obrazac kako bismo Vas mogli povratno kontaktirati.