[code_snippet id=5]
Depositphotos 389802464 DS

All on 4 implantati

All-On-4 implantati: Potpuno novi osmijeh u samo nekoliko dana!

Tehnika zubnih implantata All-On-4 mijenja pravila igre u nadomještanju zuba, nudeći transformacijsko rješenje koje značajno jača samopouzdanje i poboljšava kvalitetu života. Ovaj inovativni postupak koristi manje implantata, što ne samo da smanjuje troškove, već i pojednostavljuje proces. Ovaj pristup poznat je po tome što pruža prirodan izgled i osjećaj, nudi trajno rješenje koje ljudima koji su izgubili više zubi omogućuje vraćanje osmijeha i poboljšanje kvalitete života jer će njihovo lice ponovno zasjati samopouzdanjem!

Što su All-On-4 zubni implantati?

Zubni implantat All-on-4 sveobuhvatan je sustav nadomjestaka zuba dizajniran za obnavljanje cijelog niza zuba koji nedostaju pomoću samo četiri implantata. To je inovativan postupak koji pruža kompletan set zamjenskih zuba uz korištenje manje implantata od tradicionalnih metoda.

Četiri implantata strateški su postavljena u čeljusnu kost, maksimizirajući postojeću strukturu kosti za potporu. Obično se postavljaju pod kutovima kako bi se povećao kontakt s kosti, pružajući stabilnost i snagu. Ova tehnika često eliminira potrebu za presađivanjem kosti u slučajevima kada može doći do gubitka koštane mase.

Ovi implantati djeluju kao sidra za set umjetnih zuba izrađenih po narudžbi, nudeći trajno rješenje prirodnog izgleda za pacijente koji su izgubili većinu ili sve svoje zube. Sustav All-on-4 može biti učinkovita i isplativa opcija, omogućujući pacijentima da povrate svoj osmijeh, funkciju i samopouzdanje uz smanjeni broj implantata i obično kraće vrijeme tretmana.

Što trebate znati o All-On-4 tehnici

Studija iz 2011. godine. analizirala je postotak uspješnosti implantata i pokazala da su vrlo stabilni i pouzdani – uspješnost ovog zahvata nakon 10 godina je čak 93,8%.

Evo još nekih osnovnih značajki:

 • Potrebna su samo 4 implantata po čeljusti

Za razliku od tradicionalnih tehnika za rješavanje bezubih čeljusti koje zahtijevaju najmanje 8-10 implantata po čeljusti, ova tehnika se oslanja na samo četiri! Kada je riječ o gornjoj čeljusti, ponekad je zbog manje gustoće kosti potrebno šest implantata i tada je All-on-6 zahvat idealno rješenje za koje će se odlučiti Vaš stomatolog nakon detaljnog pregleda i 3D snimke.

 • Postavljeni su pod kutom za veću učinkovitost

Umjesto vertikalnog postavljanja, stražnji implantati se postavljaju zakrivljeni pod kutom od 30 do 45 stupnjeva. To ovaj postupak čini rješenjem čak i za one pacijente koji su pretrpjeli gubitak koštane mase, ali bez operacije podizanja sinusa ili nadogradnje zubne kosti.

 • Ugrađuju se u samo jednom danu

Za razliku od standardnih implantata, gdje se trajne krunice postavljaju četiri do šest mjeseci nakon ugradnje, All-On-4 omogućuje postavljanje krunica istovremeno s implantatima. Ovaj brzi postupak u narodu je poznat kao “zubi u jednom danu”, “zubi u istom danu” i “osmijeh u jednom danu”.  No, to nije uvijek preporučljivo, sigurnije je implantate opteretiti nakon završenog procesa oseointegracije, odnosno uspješnog spajanja implantata i kosti. Na taj način je rizik od odbacivanja implantata sveden na minimum, a uspješnost ugradnje i stvaranja blistavog osmijeha povećana!

Jesam li kandidat za All-On-4 implantate?

Najbolji kandidati za All-On-4 zubne implantate su pojedinci koji su izgubili većinu ili sve svoje zube ili imaju velika oštećenja i traže sveobuhvatno, fiksno rješenje. Posebno su prikladni za one koji mogu imati nedovoljnu gustoću kosti ili one koji žele izbjeći zahvate presađivanja kosti. Sve u svemu, kandidati bi trebali biti dobrog zdravlja, bez značajnih problema s oralnim zdravljem i imati jaku čeljusnu kost koja može podupirati implantate.

Kako biste donijeli informiranu odluku i napravili pravi izbor za svoje zdravlje, obratite se stomatologu. Zakažite besplatne konzultacije OVDJE.

All on 4 operacija: Kako izgleda i boli li?

Ova operacija nije bolna jer se izvodi u lokalnoj anesteziji, a nakon zahvata može se javiti otok ili bol koji se ublažavaju analgeticima po preporuci stomatologa, najčešće iz grupe Brufena.

Kako izgleda operacija:

Korak 1: Vađenje zuba, ako je potrebno prije ugradnje implantata, obično se izvodi isti dan. Usta se temeljito čiste kako bi se uklonila oštećena tkiva i bakterije prije same implantacije.

Korak 2: Implantacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, pružajući potpuni komfor pacijentu. Zubni implantati postavljaju se pod određenim kutovima: dva u prednjem dijelu čeljusti vertikalno, dok se dva implantata u stražnjem dijelu postavljaju pod kutom između 30 i 45 stupnjeva. Ova tehnika pruža veću stabilnost i omogućuje korištenje dužih implantata, izbjegavajući potrebu za operacijom podizanja sinusa i skraćujući ukupno trajanje liječenja.

Korak 3: Nakon postavljanja implantata, usta se ponovno temeljito očiste i svi rezovi se zatvore. Obično se koriste resorptivni šavovi koji nestaju nakon nekoliko tjedana.

Korak 4: Novi zubi se postavljaju isti ili sljedeći dan. U ovoj fazi neki stomatolozi mogu izraditi privremenu protezu od lakšeg materijala kako bi smanjili pritisak na implantate tijekom procesa cijeljenja. U tom slučaju, privremena proteza će biti zamijenjena trajnom, nekoliko mjeseci kasnije.

All-On-4 prednosti

Riječ je o kombiniranom protetskom radu koji donosi brojne prednosti u odnosu na tradicionalne implantate i proteze:

 • Zahvat je kratkotrajan i manje invazivan, što podrazumijeva znatno kraći period oporavka
 • Potrebna je samo 1 kirurška intervencija
 • Niži troškovi – zahtijeva manje implantata nego tradicionalno rješenje i samo jedan do dva posjeta stomatologu
 • Implantati se mogu ugraditi odmah nakon vađenja zuba
 • Ovaj sustav nudi udobnu i stabilnu strukturu koja je dugotrajna potpora za mostove i krunice
 • To je trajno rješenje – nema skidanja, namještanja i čišćenja kao kod proteza
 • Potpuno je siguran sustav jer nikada neće skliznuti ili ispasti
 • Zahtijeva manje raspoložive čeljusne kosti jer se bolje koristi, a potreba za njezinom zamjenom je svedena na minimum.
 • Spašava od skupe i bolne operacije podizanja sinusa zahvaljujući postavljanju implantata pod kutom
 • Vi birate boju, oblik i veličinu svojih zubi, što znači da možete imati upravo onakav osmijeh kakav ste oduvijek željeli!

All-on-4 nedostaci

Ovo rješenje može zvučati kao apsolutna magija, i iako je kod većine pacijenata djelovalo upravo tako – magično im je donijelo osmijeh o kojem su sanjali, u nekim situacijama ipak može imati svoje nedostatke:

 • Kod nekih pacijenata rezultati nisu tako dobri kao što bi bili s tradicionalnim implantatima, što može ovisiti o nizu čimbenika kao što su kvaliteta samog implantata, kosti, mehanička oštećenja, način života pacijenta itd.
 • U rijetkim slučajevima može doći do problema s nerazgovjetnim govorom ili kontrolom sline
 • Nekim se pacijentima teško naviknuti na osjećaj u ustima izazvan zubnim mostom
 • Ako jedan implantat zakaže, to može negativno utjecati na cijelu čeljust

Što utječe na neuspjeh dentalnog implantata?

Loša ugradnja: Može značiti mnogo stvari, počevši od samog odabira implantata, njegove veličine i vrste, kao i loše izvedbe tijekom samog zahvata. Zato je važno da takve zahvate izvodi isključivo iskusan oralni kirurg u kojeg imate apsolutno povjerenje.

U poliklinici MakOver dostupni su visokokvalitetni implantati vodećih svjetskih proizvođača koji nude brojne mogućnosti i rješenja za najrazličitije dentalne izazove. U ponudi su najkvalitetniji implantati tvrtki Roott iz Engleske, Straumann iz Švicarske i Nobel Bio Care iz Švedske, tvrtke poznate po proizvodnji prvog titanskog implantata za zube.

MakeOver tim stručnjaka tu je za sva vaša pitanja, a besplatne konzultacije zakažite OVDJE.

Nedovoljna higijena: za dugotrajnost zubnih implantata vrlo je važno održavati visoku razinu higijene kako kod kuće tako i uz redovite posjete stomatologu radi profesionalnog čišćenja zubi i dubinskog uklanjanja kamenca i nečistoća.

Nikotin: Konzumacija cigareta može poremetiti mikrobiom u ustima, što može promijeniti okolinu oko implantata i uzrokovati upalu, dok u isto vrijeme usporava zacjeljivanje nakon operacije i može poremetiti tijek oporavka.

Traume: Udarci, padovi i bilo kakva mehanička oštećenja, kao i žvakanje “neugodne” hrane kao što su tvrdi bomboni i led, nepečene kokice ili karamele i ljepljivi bomboni koji mogu prejako povući zub.

Bruksizam: Škripanje ili struganje zubima koje može dovesti do lomljenja krunice ili kvara zubnog implantata

Kronične bolesti: Mogu biti čimbenik rizika kada se radi o kvaru ili trajanju implantata, osobito kod osoba s dijabetesom, osteoporozom, kardiovaskularnim poremećajima ili poremećajima krvarenja ili oslabljenim imunološkim sustavom.

Opterećenje prije zacijeljenja: Iako se zahvat zove “Zubi u 24h”, vjerojatnost da neće uspjeti veća je ako požurite s opterećenjem implantata prije nego što je dobro srastao s čeljusnom kosti. Zato je bolje ne žuriti s trajnim protetskim radovima poput krunice ili zubnog mosta kako ne bi ugrozili proces cijeljenja.

Što odabrati: All on 4 ili klasičnu protezu?

All-On-4 i klasične proteze pružaju različita rješenja za potpunu bezubost, iako se All-On-4 ponekad pogrešno naziva “All-On-4 proteza” jer pruža potpuno rješenje bezubosti.

Klasične totalne proteze izrađuju se od akrilatnih i keramičkih zuba koji se u pravilu učvršćuju uz pomoć dentalnog ljepila. Međutim, s vremenom ova vrsta proteze može postati labava zbog smanjenja potporne kosti, što zahtijeva česte zamjene. Osim toga, klasične proteze potrebno je skidati radi čišćenja, obično noću, a budući da prekrivaju cijelo nepce, mogu smanjiti osjet okusa.

Glavni nedostatak tradicionalne totalne proteze je što je vrlo često neudobna za nošenje i pacijentima je potrebno dugo vremena da se priviknu na nju, a često mogu uzrokovati nelagodu zbog stvaranja žuljeva ili otežanog govora ili žvakanja.

S druge strane, All-On-4 implantati su fiksni i trajno su protuklizno rješenje, pružajući stabilnost i udobnost uz minimalnu pokrivenost desni. Estetska svojstva ovog rješenja bolja su u odnosu na klasične proteze, pružajući prirodniji izgled osmijeha.

Iako su proteze ekonomičnije, zahtijevaju redovitu zamjenu, dok su All-On-4 implantati trajno rješenje.

Što je bolje: All-On-4 ili tradicionalni implantati?

Kada se radi o potpunom nedostatku zuba u čeljusti, konvencionalni pristup uključuje kombinaciju zubnih mostova i potpornih implantata. Ova metoda koristi mostove koji preuzimaju opterećenje nekoliko zuba na svakom implantatu, umjesto da svaki zubni implantat podupire samo jedan zub. Ova tehnika obično zahtijeva ugradnju između osam i deset zubnih implantata kako bi se nadomjestili svi zubi.

S druge strane, tehnika All-On-4 zahtijeva manje implantata, što rezultira bržim, udobnijim i ekonomičnijim procesom za pacijente. Ono što ovu tehniku ​​izdvaja je skraćeno vrijeme tretmana. Proteza se može postaviti istovremeno s implantatom, bez čekanja da se implantati ukorijene četiri do šest mjeseci.

Obično se privremeni zubi postavljaju odmah nakon ugradnje implantata, dok se trajni izrađuju nekoliko mjeseci kasnije. Ovo popularno rješenje često se naziva “zubi za 24 sata” ako se privremeni zubi ugrađuju istog dana kad i implantati.Zašto biste čekali na svoj savršen osmijeh kada je rješenje tu? Zakažite besplatne konzultacije DANAS i naši stručnjaci će vas voditi i podržavati na svakom koraku do vašeg cilja!

Rezervirajte svoj termin Online

Naše usluge
Dermatologija
Estetska ginekologija i ginekologija
Stomatologija
Medicinska estetika i Anti-age
Centar za mršavljenje
Trebate pomoć?
Molimo Vas ispunite kontakt obrazac kako bismo Vas mogli povratno kontaktirati.