[code_snippet id=5]
closeup young woman with braces dental checkup

Fiksni aparatić za zube

Fiksni aparatić za samouvjeren osmijeh

Ako sanjate o ravnim i lijepim zubima, fiksni aparatići su vrlo učinkovit način za postizanje tog cilja. Osim što vam mogu dati ravne zube, ovi aparatići igraju ključnu ulogu u stvaranju savršenog osmijeha.

Ukoliko je estetski izgled vašeg osmijeha izvor nezadovoljstva, posebno ako imate nepravilan položaj zuba koji može otežati žvakanje hrane, fiksni aparatići su idealno rješenje. Posebno su dizajnirani za sve one koji se susreću s problemima zagriza i estetskim nedostacima, a žele kvalitetno, dugoročno i brzo rješenje svog problema.

Važno je napomenuti da lijep osmijeh ne utječe samo na estetiku, već i na samopouzdanje. Kada imate pravilno postavljene zube, vaš osmijeh postaje ne samo estetski privlačan, već i funkcionalan. Osim što vam omogućuje učinkovitije žvakanje hrane, ispravljanje zuba također može pridonijeti općem osjećaju samopouzdanja. Osmijeh postaje snažan izraz vaše unutarnje sigurnosti i zadovoljstva vlastitim izgledom. Stoga fiksni aparatići ne samo da omogućuju fizičko ispravljanje zuba, već pridonose ljepoti osmijeha i potiču pozitivan stav prema vlastitom izgledu.

Šta je fiksni aparatić za zube?

Ortodontski aparati ili aparatići su uređaji koji djeluju ortodontskim silama na zube, čime se omogućuje njihovo pomicanje i postavljanje u pravilan položaj. Postoji veliki broj aparata, različitih po konstrukciji i namjeni, a najjednostavnija je podjela na fiksne i mobilne ortodontske aparate. Koji će se ortodontski aparat primijeniti u konkretnom slučaju ovisi isključivo o dobi, vrsti poremećaja i mogućnosti njegove korekcije, što najbolje procjenjuje ortodont.

Zakažite besplatne konzultacije klikom OVDJE.

Fiksni aparatići sastoje se od bravica i žice koja spaja bravice. Bravice su pojedinačni elementi koji se posebnim ljepilom pričvršćuju na zube i na svojoj površini imaju utor za prihvat žice. Žica svojim elastičnim svojstvima proizvodi ortodontsku silu koja uzrokuje pomicanje zuba i ispravljanje položaja. Kolika će biti sila ovisi o svojstvima žice, odnosno materijalu, debljini i obliku.

Dok su prve generacije bravica bile izrađene od metala, moderni pristupi uključuju korištenje keramičkih ili kompozitnih bijelih bravica. Bijeli materijali osiguravaju veću estetsku prihvatljivost, prilagodljivost boji zuba, te su često poželjni zbog svoje diskrecije. Ipak, ukoliko želite da aparatić bude druge boje, to je isto tako moguće.

Kako funkcionira fiksni aparatić za zube?

Fiksni aparatići često su prvi izbor u adolescenciji, ali sve više odraslih odlučuje se na korekciju zuba i u kasnijoj životnoj dobi. Izrađene od metala ili keramike, fiksni aparatići sadrže žicu i vezni element koji ih povezuje sa zubima, a postavlja ih ortodont – stručnjak za ispravljanje zuba i srodnih struktura.

Postupak ispravljanja zubi s fiksnim aparatićima obično postiže visok stupanj uspješnosti, ali rezultati ovise o različitim čimbenicima, uključujući vrijeme početka terapije, konkretan problem koji se rješava i njegov intenzitet, redovite kontrole, prilagodbe aparatića , duljini nošenja i pridržavanju preporuka stomatologa.

Fiksni aparatić postiže pomicanje zuba stalnim pritiskom tijekom duljeg vremenskog razdoblja, prilagođavajući oblik čeljusti kako bi se postiglo ispravljanje zuba. Namještanje proteze i održavanje stalnog pritiska na zube ključni su za optimalan napredak tijekom vremena. Redovita prilagodba igra ključnu ulogu u uspjehu terapije i skraćivanju vremena nošenja.

Osim za ispravljanje zubi, fiksni aparatići često se preporučuju kod problema sa zagrizom, poznatih kao malokluzija. Različite vrste malokluzija, kao što su pregriz, dijastema, križni zagriz, otvoreni ili duboki zagriz, protruzija, obrnuti režanj, mogu se učinkovito riješiti nošenjem fiksnih aparatića, čime se rješavaju ovi problemi i poboljšava funkcionalnost čeljusti.

Koliko dugo se nosi fiksni aparatić za zube?

Trajanje nošenja fiksnog aparatića varira ovisno o dobi pacijenta i težini problema koji se rješava. Obično je razdoblje nošenja fiksnog aparatića između 12 i 24 mjeseca. Postoje iznimke u kojima trajanje može biti kraće ili duže, ali rijetko prelazi 36 mjeseci. Važno je napomenuti da individualni čimbenici igraju ključnu ulogu u određivanju vremena nošenja, a ortodont će pravilno procijeniti potrebe pacijenta kako bi osigurao optimalne rezultate.

Vrste fiksnih aparatića

Kada govorimo o različitim vrstama fiksnih aparatića, imamo više mogućnosti, a svaka od njih ima svoje prednosti koje se ističu ovisno o konkretnom slučaju i stupnju složenosti problema.

Metalni fiksni aparatići

To su klasični aparatići koji se najčešće vide kod pacijenata.

 • Izrađeni od kirurškog čelika, poznati su i kao čelični aparatići.
 • Metalne bravice standardni su izbor za ispravljanje zuba, osiguravaju sigurnost i učinkovitost.
 • Sastoje se od metalnih nosača i žica koje zajedno s gumicama ispravljaju zube čak i u najzahtjevnijim slučajevima.

Keramički aparatići

Keramički fiksni aparatići slične su metalnim, ali se ističu jer su izrađeni od keramike u boji zuba.

 • Manje su vidljivi, ali imaju određenu lomljivost koja povećava rizik od loma.
 • Cijena keramičkih aparatića je viša u odnosu na tradicionalne metalne proteze.
 • Ponekad se nazivaju i safirni fiksni aparatić za zube.

Lingvalni aparatići

Lingvalni aparatići postavljaju se iza zuba pa se nazivaju i skriveni aparatići.

 • Popularni su zbog svog estetskog učinka, posebno među puhačima.
 • Oni su skuplji i ne mogu riješiti sve ortodontske probleme.
 • Ispravljanje zubi s lingvalnim bravicama traje duže.

Samoligirajući aparatići

Samoligirajućai aparatići manje su bolni i udobniji za pacijente u usporedbi s tradicionalnim aparatićima.

 • Koriste sustav kliznih nosača s kopčama, umjesto plastičnih gumica.
 • Oni su skuplji aparatići i ne rješavaju sve vrste ortodontskih problema, ali pružaju drugačiju tehnologiju za ugodnije iskustvo.

Odluka o fiksnom zubnom aparatiću nije lagana jer zahtijeva ogromno ulaganje vremena, energije i novca, stoga je važno biti potpuno siguran u svoj izbor. Posavjetujte se s našim stručnjacima na besplatnom terminu koji možete zakazati OVDJE.

Do tada pogledajte odgovore na najčešća pitanja koja čujemo od naših klijenata.

U kojem trenutku je optimalno započeti nošenje fiksne proteze?

Najpreporučljivije je započeti nošenje fiksnog aparatića kada izrastu svi trajni zubi, a čeljust još uvijek prolazi kroz proces razvoja. U tom razdoblju postižu se najbolji rezultati, a trajanje nošenja obično je kraće. Korekcijama je moguće pristupiti i u kasnijoj dobi, čak i kod odraslih, no često je potrebno dugotrajno nošenje apratićakako bi se postigli željeni rezultati.

Može li se fiksni aparatić primijeniti samo za korekciju jednog zuba?

 

Da, fiksni aparatići jedna su od najučinkovitijih metoda ispravljanja zuba. Iako se najčešće koristi za ispravljanje više zubi u čeljusti i rješavanje funkcionalnih problema s položajem zuba, fiksnim aparatićem moguće je ispraviti i samo jedan zub. No, u situacijama kada je samo jedan zub nepravilnog oblika, primjena fiksnog apartića može biti preagresivna opcija.

U takvim slučajevima preporučuje se ortodontski pregled kako bi se pronašlo najbolje rješenje. Ponekad se blažim rješenjima, poput udlaga za ispravljanje zubi, mogu postići slični učinci kao i fiksnim protezama, posebice kada je potrebno ispraviti manji broj zubi ili manje nepravilnosti u zubnom nizu, što pacijentu pruža lakšu i ugodniju opciju.

Može li nošenje fiksnog aparatića ometati bavljenje sportom?

Nošenje fiksnog aparatića ne predstavlja prepreku za bavljenje sportskim aktivnostima. Međutim, u slučaju kontaktnih sportova ili sportova s ​​povećanim rizikom od ozljeda, poput skijanja ili brdskog biciklizma, preporuča se uporaba sportskih štitnika za zube. Štitnici su odličan način za sprječavanje lomljenja zuba i ozljeda mekog tkiva, posebno za osobe koje nose aparatić. Također, pružaju dodatnu zaštitu i sigurnost tijekom aktivnosti.

Je li potrebno vaditi zube kod fiksnog aparatića?

U određenim situacijama može biti potrebno vađenje zuba kako bi se postigli optimalni rezultati. Odluka o vađenju zuba donosi se samo kada je prijeko potrebno, no često je najbolja opcija u situacijama kada određena regija ima previše zuba ili ih ima viška, što onemogućuje pravilan položaj i ispravljanje zuba.

Kako pravilno održavati fiksni aparatić?

Nakon postavljanja fiksnog aparatića važno je izbjegavati žvakanje hrane koja može zapeti između zuba i proteze jer može narušiti njen integritet. To uključuje tvrde bombone, kokice, žvakaće gume i slično.

Održavanje oralne higijene s fiksnim aparatićima može biti veći izazov jer se hrana lakše zadržava. Stoga je ključno posebnu pozornost posvetiti temeljitom održavanju higijene kako bi se spriječila pojava karijesa, kamenca ili bijelih mrlja na zubima.

Preporuča se korištenje oralnih tuševa kako bi se poboljšala razina oralne higijene i očuvalo zdravlje zuba i proteza. Redovito održavanje čistoće može značajno pridonijeti dugotrajnosti fiksnog aparatića.

Koliko često je potrebno ići kod stomatologa radi podešavanja i kontrole aparatića?

Namještanje fiksnog aparatića obično se radi svakih šest do deset tjedana.

Odluka o vrsti fiksnog aparatića važan je korak na putu do savršenog osmijeha. Ortodont će u suradnji s našim stručnjacima pažljivo procijeniti stanje Vaših zubi na temelju temeljitog pregleda i rendgenske snimke.

Zakažite konzultacije s našim stručnjacima OVDJE i budite sigurni da ste u rukama iskusnih liječnika koji će vam pomoći da postignete željene rezultate. Vaše putovanje do lijepog osmijeha počinje sada!

Rezervirajte svoj termin Online

Naše usluge
Dermatologija
Estetska ginekologija i ginekologija
Stomatologija
Medicinska estetika i Anti-age
Centar za mršavljenje
Trebate pomoć?
Molimo Vas ispunite kontakt obrazac kako bismo Vas mogli povratno kontaktirati.