[code_snippet id=5]
dentist whiting teeth

Krunice za zube

Zubne krunice: Koje sve postoje i kako odabrati najbolje rješenje?

Razumijevanje zubnih krunica može biti komplicirano, ali mi smo tu da uklonimo svaku zabunu.  Sve što trebate znati o ovim zubnim prekrivačima, od osnovnih podataka do razloga za ugradnju, možete pronaći upravo ovdje!

Ako želite saznati više o tome kako i zašto se postavljaju ili ako jednostavno trebate pojašnjenje, slobodno nas pitajte. Vjerujemo da svatko zaslužuje blistav osmijeh, a mi ćemo vam rado pomoći da shvatite kako vam zubne krunice, mogu pomoći u ostvarenju tog cilja!

Nema ništa bolje od osmijeha koji se lako razmijeni s ljudima oko vas, bilo da ste na poslu, u društvu prijatelja ili obitelji.

Zakažite svoj termin za besplatne konzultacije OVDJE!

Što su zubne krunice?

Zubne krunice, zajedno s protetskim mostovima, spadaju u fiksne protetske nadomjestke. Možete ih smatrati za restauratora vašeg osmijeha! One se koriste da potpuno prekriju oštećeni zub ili se postave na implantat, obnavljajući izgled zuba. Ne samo da vraćaju prirodan izgled, već imaju i ulogu u očuvanju cijelog zubnog niza, osiguravajući pravilan zagriz i funkcionalnost. Ovo nije samo estetsko pitanje, već ključan alat za očuvanje zuba i zdravog osmijeha.

Jeste li kandidat za krunice?

Krunice su prave pobjednice u stomatologiji i primjenjive su za čitav niz problema koje lako rješavaju. Ako se prepoznajete na donjem popisu, onda bi krunice mogle biti idealna opcija za vas jer:

 • Štite slabe zube, čuvaju ih od lomljenja ili održavaju njihov integritet ako su već oštećeni.
 • Obnavljaju slomljene ili izrazito istrošene zube.
 • Pružaju potporu zubima s velikom plombom i malom preostalom zubnom strukturom.
 • Drže zubne mostove na mjestu, što ih čini iznimno pouzdanima.
 • Njima se preoblikuju i prekrivaju deformirani ili jako promijenjeni zubi.
 • Prekrivaju zubne implantate i zatvaraju prostore gdje je to potrebno.
 • Štite zube koji su bili podvrgnuti liječenju korijenskih kanala.

Vrste zubnih krunica

Kada razmatrate zubne krunice, cijena je često jedan od prvih aspekata o kojima razmišljate. Također, važno je razumjeti različite vrste krunica, jer raspon cijena ovisi o vrsti koju odaberete, pa razmotrimo dostupne opcije. Zubne krunice mogu biti:

 • Metalkeramičke koje su kombinacija materijala
 • Bezmetalne, koje mogu biti izrađene od porculana, keramike, kompozitne smole ili cirkonija, koji je među najtraženijim opcijama danas.

Koja je razlika?

Metalkeramičke zubne krunice bile su vrlo zastupljene u modernoj stomatologiji i dugo su se smatrale zlatnim standardom. Ove krunice imaju osnovu od metala, najčešće kirurškog čelika i nehrđajućih metala, a preko nje se nanosi keramički sloj. Radi se o vrlo postojanom materijalu, pogodnom za preoblikovanje, ali i za dovođenje boje do savršenog pristajanja uz ostatak zuba.

Metalkeramičke krunice se najčešće koriste kao funkcionalni zubi, posebno na zubima koji su straga i nisu vidljivi jer se na taj način korijen zuba ne ističe.

Bezmetalne krunice trenutno su najviši standard stomatološke protetike jer ne samo da imaju iznimnu funkcionalnost, već zadovoljavaju i najviše estetske standarde, pružajući prirodan, premium izgled zubima. Osim toga, bezmetalne krunice idealna su alternativa za one koji mogu imati alergiju ili lošu reakciju na metale. Razlog zašto izgledaju tako dobro je taj što ove krunice propuštaju svjetlost pa ih je gotovo nemoguće razlikovati od prirodnih zuba, čak i kada su poredane jedna do druge!

U dogovoru sa stomatologom zajedno ćete odabrati optimalan materijal, uzimajući u obzir niz čimbenika, uključujući: položaj zuba, vidljivost osmijeha, položaj zubnog mesa, opterećenje zuba, preostali prirodni materijal zuba, vaše želje i financijski plan.

Što je cirkonska krunica i zašto je toliko popularna?

Cirkonij je izuzetno tvrd, biokompatibilan materijal koji osim u stomatologiji ima široku primjenu i u svemirskim tehnologijama. Zamislite, isti materijal bi se mogao naći u vašem osmijehu i u svemirskoj letjelici Elona Muska, nevjerojatno, zar ne?

Osim toga, cirkonij ima hipoalergensko svojstvo što ga čini savršeno sigurnom opcijom za pacijente sklone alergijama, a studije pokazuju da je životni vijek cirkonijskih krunica gotovo identičan metalkeramičkim krunicama.

Ako uzmemo u obzir sve prednosti, ne čudi što su sve češći izbor ogromnog broja pacijenata diljem svijeta:
jamče visoke estetske standarde jer se lom svjetlosti događa gotovo identično kao kod prirodnih zuba, što prijelaz između zuba i desni čini gotovo neprimjetnim.

 • Priprema za ugradnju ovih krunica zahtijeva manje brušenja zuba
 • Vrlo su otporni i čvrsti, što ih čini pouzdanim i dugotrajnim rješenjem
 • Najbolji su izbor za prednje zube jer se savršeno uklapaju u zubni niz i izgledaju prirodno u odnosu na ostale zube
 • Ne postoji opasnost od alergijske reakcije

Kako izgleda postupak ugradnje krunice?

Korak 1: Prilikom prve posjete stomatologu vaš zub će biti pregledan i brušenjem pripremljen za krunicu. Ovaj korak može uključivati ​​rendgensko snimanje zuba radi točne dijagnoze. Nakon brušenja uzima se otisak zuba ili cijele čeljusti, bira se boja i nijansa krunice te se postavlja privremena krunica za zaštitu zuba.

Korak 2: Otisak zuba šalje se protetičaru na izradu individualizirane krunice, što obično traje nekoliko tjedana.

Korak 3: U drugom posjetu stomatologu trajna krunica se konačno cementira na vaš zub. U slučaju da je zub vitalan, tj. “živ”, može se napraviti privremeno cementiranje na 5-7 dana kako bi se zub adaptirao i izbjegla preosjetljivost, a nakon toga se radi trajno cementiranje.

Korak 4: Nakon definitivnog cementiranja možda će biti potrebni dodatni posjeti stomatologu kako bi se uspostavio pravilan kontakt između krunice i zuba antagonista (zuba u suprotnoj čeljusti). Ovaj korak osigurava pravilan zagriz i produljuje trajnost krunice.

Nakon završetka ovog procesa nova će krunica savršeno pristajati u niz Vaših zubi i predstavljati trajno rješenje za sjaj Vašeg osmijeha.

Boli li postavljanje krunice?

Ugradnja krunica kod mnogih pacijenata može izazvati zabrinutost zbog mogućih bolova, ali bez brige! Ovaj stomatološki zahvat trebao bi biti potpuno bezbolan jer se izvodi u lokalnoj anesteziji, što znači da pacijent ne bi trebao osjećati nikakvu bol tijekom same intervencije.

Nakon zahvata, neki pacijenti mogu osjetiti privremenu osjetljivost ili blagu bol, ali to obično nestaje unutar nekoliko dana. U slučaju da bolovi potraju, posavjetujte se sa stomatologom oko izbora analgetika.

Važno je napomenuti da pri odabiru analgetika treba izbjegavati one koji mogu utjecati na proces zgrušavanja krvi, odnosno one koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, poput Andola i Aspirina. Na taj način osigurava se brži oporavak i minimalan rizik od komplikacija.

Razlikuju li se krunice na implantatima od krunica na prirodnim zubima?

Ne, same krunice se ne razlikuju, mogu biti bezmetalne i metalkeramičke u oba slučaja, no ono što se razlikuje je način na koji se postavljaju u čeljust.

Na prirodnom zubu, koji je prethodno pripremljen za brušenje, krunica se fiksira cementom dok se kod implantata krunica pričvršćuje na abutment (manji dio koji imitira brušeni zub) koji je pričvršćen za sam implantat.

Što odabrati: krunice ili ljuskice?

Odgovor na ovo pitanje najčešće leži u karakteristikama i stanju zuba.

Ljuskica je vrlo tanka ljuskica od porculana i drugog materijala debljine manje od jednog milimetra, koja se postavlja na prednju stranu zuba i ne zahtijeva nikakvo ili minimalno brušenje. Zato su idealne za slučajeve kada je zub gotovo intaktan, a tretman se izvodi u estetske svrhe.

Krunica pokriva cijeli zub i deblja je oko 2 mm, a najčešće se koristi kod stanja kada postoji veliko oštećenje zuba zbog kvara, lomljenja ili kada je podvrgnut tretmanima poput liječenja korijenskih kanala.

Posavjetujte se s našim stručnjacima i pronađite najbolje rješenje za vaš savršen osmijeh. Zakažite besplatni termin OVDJE.

 

Rezervirajte svoj termin Online

Naše usluge
Dermatologija
Estetska ginekologija i ginekologija
Stomatologija
Medicinska estetika i Anti-age
Centar za mršavljenje
Trebate pomoć?
Molimo Vas ispunite kontakt obrazac kako bismo Vas mogli povratno kontaktirati.