[code_snippet id=5]
Depositphotos 164053056 DS

Mobilni aparatic za zube

Mobilni aparatić za zube: Nježniji put do idealnog osmijeha

U današnjem svijetu u kojem prvi dojam igra ključnu ulogu, njegovani i sjajni zubi postali su sinonim za samopouzdanje i dobar osjećaj. Zdravi zubi nisu samo estetski atraktivni, već su i ključni za naše opće dobro. Često zanemareno, oralno zdravlje ima dubok utjecaj na naše svakodnevno funkcioniranje i uživanje u životu, posebno jer ponekad čak i najmanji nedostaci mogu postati funkcionalna prepreka, dodatno smanjujući samopouzdanje i našu sposobnost da se smiješimo s lakoćom i entuzijazmom.

Liječnici konstantno ističu povezanost oralnog zdravlja i kvalitetnog, zdravog života, jer zdravi zubi nisu samo stvar estetike, već su i ključni čimbenici u očuvanju cjelokupnog zdravlja svakog od nas. Unatoč toj činjenici, često zanemarujemo pažnju koju treba posvetiti svom osmijehu sve dok manji problemi ne postanu neizbježni i uočljivi. Zato je važno razmotriti sve dostupne mogućnosti, pa tako i mobilni aparatić kao rješenje koje ne samo da poboljšava izgled, već i održava vitalnost naših zubi.

U vašoj potrazi za savršenim osmijehom, MakeOver tim stručnjaka je tu da vas podrži na svakom koraku. Zakažite besplatne konzultacije OVDJE.

Što je mobilni zubni aparatić?

Najjednostavnije rečeno, to je ortodontski aparat ili proteza, alat kojim se ispravljaju zubi i zagriz. Za razliku od fiksnih aparatića, po potrebi se mogu skinuti, što donosi određene prednosti i nedostatke.

Mobilni zubni aparatići pokazuju iznimnu učinkovitost u rješavanju određenih ortodontskih problema, posebno kod djece i adolescenata u fazi rasta i razvoja. Ovi aparatići se najčešće koriste u slučajevima manjih nepravilnosti u postavljanju zuba, kao što su razmak između zuba, lagana rotacija ili neusklađenost čeljusti. Također, mobilni aparatići korisni su u održavanju prostora u čeljusti nakon gubitka mliječnih zubi, što olakšava pravilan rast trajnih zuba.

Također su korisni u situacijama kada je potrebno postupno ispravljati nepravilnosti, često kod djece koja još nisu u potpunosti razvila stalne zube. U tim slučajevima mobilni aparatići omogućuju kontroliranu korekciju, prateći rast i razvoj čeljusti.

Važno je napomenuti da su najučinkovitiji kada se primjenjuju u ranoj fazi problema jer omogućuju postupnu i bezbolnu korekciju nepravilnosti, čime se sprječava potreba za invazivnijim tretmanima u kasnijem razdoblju.

U određenim situacijama, posebno kada se susrećemo s većim ortodontskim izazovima ili kada pacijent dođe u određenu dob, mobilni aparatić možda neće biti adekvatan. Potreba za fiksnim aparatićima postaje neizbježna u slučajevima ozbiljnih ortodontskih anomalija, kao što su značajne nepravilnosti u rasporedu zubi, nesrazmjeri između čeljusti ili problemi sa zagrizom. Fiksni aparatići često se preporučuju za precizniju i intenzivniju korekciju, posebno u situacijama kada mobilni aparatići ne mogu adekvatno riješiti složene ortodontske probleme.

Koje vrste mobilnih aparatića postoje?

Postoje dvije vrste, i to:

 • Pločasti, koji su puno češći i imaju širu primjenu
 • Funkcionalni, koji se puno rjeđe koriste, a za rješavanje manjih problema kod djece

Pločasti aparatić namijenjen je pravilnom postavljanju pojedinih zuba ili skupine zubi koja nije adekvatno raspoređena. Njegova funkcija također uključuje širenje i oblikovanje zubnog niza, odnosno čeljusti. Ovaj tip mobilnih aparatića za zube se pričvršćuje žičanim kukicama, što im daje stabilnost. Ono što ih čini posebnima su aktivni elementi poput vijaka i žičanih opruga, koji mehanički djeluju na zube i čeljusti postižući željene promjene.

Pločasti aparatić može biti dizajniran za gornju ili donju čeljust, koristeći mehaničku silu kojom žičani dio proteze djeluje na zube. Ovaj uređaj preporuča se nositi tijekom spavanja i kućanskih aktivnosti kako bi se produžio period svakodnevne upotrebe, dok se tijekom obroka i fizičkih aktivnosti preporuča skidanje. Ovaj podesivi aparatić pruža učinkovito rješenje za postizanje željenih ortodontskih promjena uz minimalno ometanje svakodnevnih aktivnosti.

Funkcionalni aparatići, poznati i kao mobilni aparatići s funkcionalnom namjenom, ističu se jer u svom sastavu nemaju aktivne elemente niti izvore energije. Njihovo djelovanje temelji se na njihovoj prisutnosti jer stimuliraju mišiće lica i čeljusti, potičući njihov tonus i podržavajući rast mekih, zubnih i koštanih struktura.

Najčešća uporaba funkcionalnih aparatića je u ispravljanju nepravilnog zagriza, poboljšanju disanja i gutanja te u logopedskim intervencijama. Ova vrsta mobilnih aparatića ima za cilj usmjeravanje prirodnih procesa rasta i razvoja, pružajući učinkovito sredstvo za postizanje željenih promjena bez upotrebe vanjskih izvora sile.

Od kojeg materijala se izrađuju mobilni aparatići?

Mobilni aparatić izrađen je pažljivom kombinacijom materijala kako bi pružio optimalnu udobnost i učinkovitost tijekom ortodontske terapije. Uobičajena praksa u izradi ovih aparatića uključuje upotrebu metalne žice i akrila. Za postavljanje na zube koristi se metalna žica koja daje određeni pritisak kako bi se postigle željene promjene u postavci zuba. Akrilat se koristi i za izradu dijela aparatića koji prianja uz nepce, a kod donje čeljusti postavlja se na dio sublingvalnog prostora.

Ovakav kombinirani pristup materijalima omogućuje preciznu prilagodbu obliku zubi i čeljusti, uz iznimnu udobnost tijekom nošenja. Ova pažljivo odabrana kombinacija materijala odražava suvremene standarde u ortodontskoj praksi, osiguravajući optimalne rezultate uz minimalnu nelagodu za pacijenta.

Kako pravilno koristiti mobilni aparatić za zube?

Pravilna uporaba mobilnih aparatića ključna je za postizanje učinkovitih rezultata u ortodontskoj terapiji. Evo nekoliko smjernica kako postići optimalne uvjete za uspjeh liječenja:

 • Nosite ga redovito: Mobilni aparatić treba nositi prema preporuci stomatologa. U početku nošenje može biti ograničeno kako bi se postupno prilagodilo, ali vremenom bi steznicu trebali nositi onoliko često koliko je preporučeno. U većini slučajeva, inicijalno se preporučuje nošenje mobilnog aparatića najmanje 14-16 sati dnevno, čime se osigurava dovoljno vremena za postizanje željenog pritiska na zube i čeljust, što je ključno za učinkovito postavljanje zuba u pravilan položaj. . U nekim situacijama stomatolog može preporučiti i nošenje aparatića tijekom noći, posebno ako je cilj terapije ispravljanje nepravilnosti čeljusti ili zagriza.
 • Održavajte higijenu: Redovito čišćenje mobilnog aparatića ključno je za održavanje oralnog zdravlja. Perite ga blagim sapunom i četkicom za zube, a izbjegavajte vruću vodu koja može uzrokovati deformaciju materijala.
 • Izbjegavajte mehanička oštećenja aparatića: nemojte vršiti nepotreban pritisak na mobilni aparatić, poput žvakanja tvrde hrane ili grickanja olovke. To može uzrokovati štetu i smanjiti učinkovitost uređaja.
 • Redovito posjećujte stomatologa: redovito dolazite na preglede kod stomatologa kako biste procijenili učinkovitost terapije i prilagodili plan liječenja prema potrebama.
 • Ako osjetite nelagodu, obratite se liječniku: Ako osjetite značajnu nelagodu, bol ili primijetite bilo kakav problem s aparatićem, odmah se obratite svom stomatologu. Oni mogu prilagoditi terapiju ili riješiti probleme.

Je li nošenje aparatića za zube bolno?

Pitanje o boli često je kada su u pitanju stomatološke intervencije, a odgovor je višestruk. U početnoj fazi nošenja aparatića moguća je nelagoda i blaga bol zbog pomicanja zuba iz korijena. Ovaj proces postaje manje intenzivan kako vrijeme prolazi, omogućujući pacijentima da se prilagode na nošenje aparatića i normalno komuniciraju.

Važno je napomenuti da se u slučaju jake boli aparatić može privremeno skinuti, a pacijentima se preporuča konzultirati svog stomatologa kako bi dobili odgovarajući savjet i podršku. U većini slučajeva tijekom terapije dolazi do smanjenja intenziteta boli, a stomatolog će pratiti i prilagoditi plan liječenja prema individualnim potrebama i toleranciji pacijenta.

No, ne smijemo zaboraviti da je individualna tolerancija boli različita među pacijentima, a intenzitet boli može varirati ovisno o vrsti ortodontske terapije i specifičnostima slučaja. U većini situacija bol popušta kada se zubi postave u željeni položaj i na taj način prilagode protetici.

U nekim slučajevima stomatolog može preporučiti upotrebu blagih analgetika ili posebnih gelova za ublažavanje bolova kako bi se olakšala prilagodba tijekom početnih faza nošenja aparatića. Redoviti posjeti stomatologu omogućuju pravovremenu procjenu i prilagodbu terapije kako bi se tegobe svele na minimum.

Važno je istaknuti da je proces prilagodbe individualan, a podrška stomatologa je ključna kako bi se pacijentu pružila adekvatna njega i rješenja tijekom cijelog trajanja ortodontske terapije.

Koje su prednosti mobilnih aparatića za zube?

Mobilni aparatić, odnosno mobilna proteza, nudi niz prednosti koje ih čine popularnim izborom u ortodontskoj terapiji, posebno kada su u pitanju djeca i adolescenti:

 • Prilagodljivost: Mobilni aparatić se lako prilagođava obliku zubi i čeljusti, omogućujući precizno poravnanje zubi u željeni položaj.
 • Udobnost: Izrađene od materijala poput akrila ili elastomera, mobilni aparatići pružaju udobnost tijekom nošenja, smanjujući iritaciju i nelagodu.
 • Nježno djelovanje: Mobilni aparatić posebno je koristan u situacijama kada je potrebno postupno ispravljati nepravilnosti ili održavati prostor nakon gubitka mliječnih zubi.
 • Jednostavno održavanje: Mobilni aparatić se lako skida, što olakšava čišćenje i održavanje oralne higijene, a omogućuje i nošenje po potrebi.
 • Estetski aspekti: Mobilni aparatići su diskretni i estetski prihvatljivi, što je posebno važno za one koji žele ispraviti nepravilnosti na svom osmijehu bez upotrebe upadljivih aparatića.

Neka vaš osmijeh bude naša briga, a mi smo tu da vam pružimo individualne savjete i rješenja. Zakažite besplatne konzultacije OVDJE i dobijte osmijeh kakav zaslužujete!

 

Rezervirajte svoj termin Online

Naše usluge
Dermatologija
Estetska ginekologija i ginekologija
Stomatologija
Medicinska estetika i Anti-age
Centar za mršavljenje
Trebate pomoć?
Molimo Vas ispunite kontakt obrazac kako bismo Vas mogli povratno kontaktirati.